Οι Μεξικάνοι οφείλουν να φτιάξουν ένα άγαλμα στη… Santa Margarita και να το περιφέρουν σε όλες τις λιτανείες τους. Αν δεν είχε εφευρεθεί αυτό το cocktail, η τεκίλα θα παρέμενε μια ταπεινή εγχώρια απόλαυση και δεν θα εξελισσόταν ποτέ στο κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν που είναι σήμερα.
Αντίστοιχη χάρη, όμως, οφείλουν και στο περιοδικό Esquire – η πρώτη έγγραφη αναφορά στη Margarita και τη σύνθεσή της έγινε στο τεύχος Δεκεμβρίου του 1953: «She’s from Mexico, Señores, and her name is the Margarita Cocktail»!
Πρακτικά, το cocktail αυτό εμφανίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήρθε να αντικαταστήσει ένα άλλο, που παραδόξως εξαφανίστηκε με το πέρας του πολέμου: την Tequila Daisy. Daisy, όμως, και Margarita είναι ένα και το αυτό. Οι δύο λέξεις περιγράφουν το ίδιο λουλούδι, στα αγγλικά και στα ισπανικά αντίστοιχα. Η Tequila Daisy είναι ένα cocktail που ανακάλυψαν και αγάπησαν οι Αμερικανοί πρωτοπόροι τουρίστες στο Μεξικό και το έφεραν στον τόπο τους, όπου γνώρισε μεγάλες δόξες. Η εφεύρεσή της πιστώνεται σε έναν Ιρλανδό bartender ονόματι Μέιντεν, που την σερβίρισε για παρθενική φορά γύρω στο 1930 στο μπαρ Turf της Τιχουάνα, όταν στην προσπάθειά του να φτιάξει ένα cocktail που του είχε ζητήσει κάποιος πελάτης, έπιασε κατά λάθος ένα μπουκάλι τεκίλα. Τελικά, ο πελάτης ενθουσιάστηκε απ’ αυτό που του σερβίρισε ο απρόσεκτος bartender και κάπως έτσι γεννήθηκε ένα νέο, δροσερό cocktail. Ο Μέιντεν, μάλιστα, δεν αποκάλυψε ποτέ ποιο ήταν το ποτό που ήθελε αρχικά να χρησιμοποιήσει.
Μέλος της μεγάλης οικογένειας των Daisy, που ξεκίνησε γύρω στα 1870, η Tequila Daisy – εάν φτιαχτεί σωστά – είναι απολαυστική, ξεδιψαστική και διατρέχει γλυκά τον οισοφάγο, αφήνωντας πίσω της μια καλή αίσθηση της τεκίλας. Το «αν φτιαχτεί σωστά» είναι ένα θέμα, βέβαια, αφού το συγκεκριμένο cocktail παρασκευαζόταν ανέκαθεν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: με χυμό λεμονιού ή λάιμ, με γρεναδίνη ή λικέρ cherry, με σόδα ή χωρίς, με θρυμματισμένο πάγο, με παγάκια ή καθόλου πάγο. Αυτός μάλλον ήταν και ο λόγος που η Daisy εμφανίστηκε πρώτη φορά σε κάποιο βιβλίο με cocktails μόλις το 1958 – πέντε χρόνια μετά την απόγονό της, Margarita.
Σήμερα, η Tequila Daisy, σερβιρισμένη σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και σόδα, μπορεί να σου προσφέρει όλη τη δροσιά και τη χαλάρωση που χρειάζεσαι ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα. Δοκίμασέ τη:
Υλικά
> 60 ml τεκίλα Don Julio Reposado
> 22 ml χυμός λάιμ
> 15 ml γρεναδίνη
> Σόδα
Εκτέλεση
> Χτυπάμε καλά σε σέικερ όλα τα υλικά (εκτός από τη σόδα) με πάγο και σουρώνουμε σε ποτήρι του cocktail γεμάτο με θρυμματισμένο πάγο.
> Απογεμίζουμε με σόδα.
> Αναδεύουμε ελαφρώς και στολίζουμε με μια φέτα λάιμ.
Παύλος Παπαφράγκος