Η Ελλάδα αποτελεί σημείο – σταθμό για εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο. Εκτός από τα αρχαιολογικά μνημεία και την ιστορία, που τα συνοδεύουν, οι Έλληνες είναι περήφανοι και για τις παραλίες τους. Εκατοντάδες παραλίες σε όλους τους τόνους του πράσινου και του γαλάζιου, διάφορα είδη ακτών, εξαιρετική μορφολογία, είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να συναντήσει κανείς.

Οι λάτρες των επιστημών εδώ και χρόνια λατρεύουν τις «ξεχωριστές» παραλίες, εκείνες που κρύβουν χημικά μυστικά. Βασικότερο κριτήριο τους είναι η παραλία να είναι πλούσια σε θειάφι. Τα τελευταία χρόνια πολλοί τολμούν να κολυμπήσουν στα «κίτρινα» νερά και εάν εσείς είστε ακόμα επιφυλακτικοί, μία ματιά παρακάτω θα σας πείσει….

Οι 5 καλύτερες θειούχες παραλίες της Ελλάδας:

Παλιά Καμένη: Σαντορίνη

Βορειανατολικά του νησιού της Παλιάς Καμένης, η ομώνυμη παραλία κερδίζει τα βλέμματα. Αν και η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι από τον Αθηνιό ή τα Φηρά, εκατοντάδες επισκέπτες τρέχουν έστω και για μια βουτιά.
Όλο το νησάκι είναι αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου, πράγμα που διακρίνεται από τα μαύρα πετρώματα, την σταχτί αμμουδιά και τα κιτρινοπράσινα νερά. Οι θερμές πηγές δε λείπουν, θυμίζοντας σε όλους πως το ηφαίστειο σας χαιρετά! Μία επίσκεψη στον κρατήρα της Νέας Καμένης είναι επιβεβλημένη.

Θειωρυχεία: Μήλος

Στα Θειωρυχεία της Μήλου θα δείτε ένα κομμάτι της σύγχρονης μεταλλευτικής ιστορίας. Η παρουσία εγκαταστάσεων ορυχείου μαρτυρούν την έντονη εξόρυξη μεταλλευμάτων και μεταφοράς θείου. Το θειάφι και η σκουριά από τα παλιά εργαλεία έχουν ντύσει την παραλία με γήινα χρώματα σε όλη την επιφάνειά της, δίνοντας μία κιτρινο-καφέ και κόκκινη απόχρωση. Μπορεί το θειωρυχείο να ανέστειλε την λειτουργία του την δεκαετία του ΄60, αυτό δε σημαίνει πως η παραλία ερημώθηκε. Λειτουργεί σαν εξωτερικό μουσείο και προσελκύει δεκάδες κολυμβητές.

Παραλία Ξύγκια: Ζάκυνθος

Βορειοανατολικά της πόλης της Ζακύνθου σας περιμένει η παραλία Ξύγκια, η μοναδική παραλία στο νησί με ιαματικά νερά. Οι κρυμμένες πηγές στα υδάτινα σπήλαιά τους εκκρίνουν θειάφι. Αποτελεί μια γραφική παραλία με χρυσή άμμο και καταγάλανα, βαθιά νερά. Η παρουσία του θειαφιού έντονη λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς του.

Κάτεργο: Φολέγανδρος

Ίσως η ωραιότερη παραλία του νησιού, το Κάτεργο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του σε μια ερημική περιοχή απέναντι από τη νησίδα Πελαγία. Το Κάτεργο πήρε το όνομα του από την  εξαιρετικά δύσκολη εργασία των ντόπιων για να προμηθευτούν τον αιματίτη, ένα μετάλλευμα που χρησιμοποιούσαν ως κόκκινη μπογιά.  Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι έντονες φυσαλίδες στον υδάτινο χώρο και το κίτρινο χρώμα στα βράχια πρόδωσαν την ύπαρξη θειαφιού.  Η παραλία σήμερα αποτελεί το κορυφαίο προορισμό όλων των τουριστών λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του. Ψηλά, γυμνά βράχια, παραλία με άσπρο ψιλό χαλίκι και βότσαλο, καταγάλανα νερά, ενδιαφέρον βυθό και… ένας θειικός βράχος στη μέση της θάλασσας.

Σπηλιά του Σύλλα: Αιδηψός

Η βασίλισσα των θερμών πηγών και του θειαφιού, η Αιδηψός δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ένα από τα διατηρημένα ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου, τα λουτρά στη σπηλιά του Σύλλα, αποτελούν βασική κατεύθυνση στο νησί. Η σπηλιά του Σύλλα είναι ένα σπήλαιο με τρούλο, το οποίο έχει ολοκληρωτικά καταλειφθεί από θειούχα ύδατα, που αναβλύζουν στην περιοχή.  Στην είσοδο της σπηλιάς υπάρχουν αγάλματα και επιγραφές Ρωμαίων αυτοκρατόρων, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του ιδιοκτήτη της, του Σύλλα, ο οποίος επισκεπτόταν τα λουτρά για θεραπεία.

 

Αργυρώ
Ντόκα